top of page

5 x Focus op herstel

Bijgewerkt op: 20 apr. 2020

Deze weken staan volledig in het teken van mijn herstel. Tot nu toe loopt alles voorspoedig en ben ik rustig bezig met de opbouw van mijn kilometers. Langzaamaan komt het tempo ook weer terug. Wat mij wel meteen opviel is dat mijn hartslag een stuk hoger is dan normaal, maar ook die zakt gelukkig weer.

 

Twee weken geleden ben ik weer begonnen met hardlopen. Ik begon met een rustige 5km. Vorige week kon ik dat al uitbreiden naar twee keer een rustige 5km. Aankomende zondag loop ik voor deze week zelfs al mijn derde 5km. Daarmee ga ik deze week afsluiten met 15km op de teller. En dat maakt mij blij! Het is zo ontzettend fijn om weer lekker naar buiten te kunnen gaan en een paar kilometer hard te lopen. Ik zal eerlijk zijn, de afgelopen tijd was het erg jaloersmakend om al die hardlopers te zien. Fijn dat ik ook weer ‘mag’. De week vullen met allerlei quarantaine activiteiten gaat nu gelukkig weer iets makkelijker met hardlopen als mogelijkheid op het schema.

Eigenlijk loopt bijna iedereen op een gegeven moment wel een (kleine) blessure op. Daarom deel ik mijn 5 focuspunten voor een voorspoedig herstel met jullie:

1. Conditie

Als je helemaal niet meer sport gaat logischerwijs je conditie achteruit. Wat kan je doen om je conditie op peil te houden? Juist, alternatieve cardio doen! Houd er wel altijd rekening mee welke spiergroepen je nog wel mag belasten. De meest voor de hand liggende sporten zijn natuurlijk zwemmen en fietsen. Zwemmen is in deze periode alleen net even wat lastiger dan normaal. Alhoewel ik al veel mooie creatieve ideeën voorbij heb zien komen. Mocht je nog een groot rechthoekig zwembad hebben staan kan je die heel goed gebruiken. Bind een elastiek aan je enkels, zorg dat dit goed vast zit aan de rand van het zwembad en zwemmen maar. Of je pakt de fiets. Zelf heb ik de afgelopen weken de fiets gepakt naar mijn werk om nog wat extra beweging te krijgen. Misschien wordt het toch eens tijd voor een racefiets? Iemand tips voor racefietsen voor beginners? Ik hoor ze graag!

2. Krachttraining

Een mooi moment om de focus te verleggen naar spiergroepen die je soms vergeet of links laat liggen. Pak dat yogamatje, pak die gewichten en ga aan de slag. Werk aan die sterkere core, train de armen en pak de rugspieren nog even mee. Door te blijven werken aan je kracht zorg je er voor dat je straks sterker uit deze periode gaat komen. Hoe fijn is dat!

3. Rust

Je zal het vast niet voor het eerst horen, maar rust en herstel zijn eigenlijk net zo belangrijk als de intervaltrainingen en lange rustige duurlopen. Een aantal van de meest gemaakte fouten bij het herstellen van een blessure is dat men vaak te snel weer gaat beginnen, direct weer te veel kilometers maken of juist met een te hoge intensiteit gaat trainen. Je lichaam heeft weer tijd nodig om te wennen aan de nieuwe belasting. Gun jouw lichaam dan ook deze tijd. Een geluk bij een ongeluk, gedurende deze periode hebben we natuurlijk geen wedstrijden. Mocht je nu last hebben van een blessure, pak je rust en ga voor een volledig herstel.

4. Mindset

De mindset die jij hebt tijdens het herstellen is ontzettend belangrijk. Als jij zelf in de negatieve gedachten blijft hangen zal dat nooit ten goede komen van jouw herstel. Tijdens een herstelperiode is het daarom ontzettend belangrijk om stil te blijven staan bij de kleine dingen die jou gelukkig maken. Dit kan zowel op persoonlijk als op sportief gebied zijn. Ik merk zelf heel goed dat ik echt uitkijk naar mijn korte hardlooprondjes. Ook al kan ik maar 5 kilometer hardlopen, ik ben blij dat het weer kan! Wat mij dan extra blij en gelukkig maakt is als ik dan één kilometer of zelfs twee kilometer mag versnellen. Dat geeft mij dan weer genoeg positieve energie om door te gaan. Maar wees ook vooral realistisch naar jezelf toe, geduld is zo ontzettend belangrijk. Stel je daar dan ook goed op in, herstellen kost nou eenmaal tijd. Dat zal je herstelperiode mentaal makkelijker maken.

5. Luisteren

Als laatste wil ik jullie meegeven, blijf altijd goed luisteren naar jouw lichaam. Sowieso is het verstandig om dat altijd te blijven doen. Of je nou aan het trainen bent voor een marathon, een 5km of aan het herstellen bent van een blessure. Neem de signalen die je krijgt altijd serieus, je lichaam geeft ze niet voor niets. Te lang doorlopen met bepaalde pijntjes kunnen uiteindelijk overgaan tot een blessure waardoor je voor een langere tijd aan de kant komt te staan. Vaak had je dit al in een vroegtijdig stadium van lichte pijntjes kunnen voorkomen door extra rust te nemen. Maar bij twijfel raadpleeg dan altijd je fysiotherapeut.

Fijne weekend allemaal!

Bart.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page