Ken je dat: je komt aan op je vakantiebestemming, je pakt je tas uit. Eigenlijk wil je meteen je hardloopschoenen aantrekken om de omgeving te verkennen. Gelukkig heb je wél je hardloopschoenen ingepakt, maar niets is vervelender als je er op je vakantiebestemming achter komt dat je bijvoorbeeld je muziekoortjes thuis hebt laten liggen. Zelf was ik een groot gedeelte van mijn sportkleding thuis vergeten. Het ligt gewoon nog in mijn kast, ik heb er geen moment bij stil gestaan dat ik dat ook nog nodig had. Om dit probleem in de toekomst te voorkomen heb ik een handige ‘Hardlopen op vakantie’ inpaklijst gemaakt. Onderaan dit blog staat een link om dit bestand te downloaden, zodat jij niet dezelfde fout maakt als ik.
1. Inpaklijst
Download de inpaklijst en zorg dat je (bijna) overal een vinkje hebt gezet. Dan kan jij zorgeloos hardlopen op vakantie.
2. Hardloopschoenen
Soms is het lastig te bepalen in wat voor soort omgeving je terecht gaat komen. Ik ben zelf een type dat zich vooral laat verrassen en weinig research doet naar de vakantiebestemming. Maar om toch goed voorbereid te zijn op de omgeving neem ik altijd drie verschillende paren hardloopschoenen mee: om te trailen, voor de duurloop en voor wat snelheidswerk. Hierdoor kan je te allen tijde hardlopen.
3. Hardlooproute
Bedenk alvast hoe je wilt gaan lopen. Ikzelf maak gebruik van de functie die STRAVA biedt in het uitstippelen van een hardlooproute. Hierdoor zorg je er voor dat je niet onverwachts een verkeerde afslag maakt en veel te veel kilometers af moet leggen. Een andere manier is om dezelfde route heen én terug te lopen. Zo zorg je dat je precies het juiste aantal kilometers loopt en de weg simpel terug kan vinden. Deel je hardlooproute met je reisgenoten, hierdoor weten zij precies waar je bent.
4. Veiligheid
Neem altijd je telefoon mee, al helemaal in het buitenland (in Nederland zou ik dat ook adviseren). Hierdoor zorg je dat je altijd bereikbaar bent of zelf om hulp kan bellen als je onverhoopt een blessure of iets dergelijks oploopt onderweg. Wat mijn vriendin in ieder geval een veilig gevoel geeft is dat ik via mijn Garmin horloge de functie live tracking heb. Hierdoor kan zij precies zien waar ik loop. Verder heeft het horloge ook een ongevallendetectie. Verschillende sensoren detecteren een eventuele impact/abrupt tot stilstand komen. Als dit gebeurt krijg je een melding op jouw horloge te zien, als je die melding niet annuleert binnen 30 seconden zullen alle gekoppelde noodcontacten een bericht ontvangen met jouw locatie.
5. Temperatuur
Pas je tijdstip aan waarop je gaat hardlopen. Als je naar het zuiden op vakantie gaat is het al veel eerder een hogere temperatuur. Zet die wekker extra vroeg en geniet van het ochtendgloren. Uiteraard kan je ook ’s avonds nog hardlopen. Als je hiervoor kiest is het wel zo veilig om voordat de zon onder gaat weer terug te zijn. Vaak is er minder tot geen straatverlichting en als je in de middle of nowhere zit zal je toch snel de ongebaande paden door het bos moeten nemen. Houd ook rekening met jouw tempo bij hogere temperaturen, pas dit zo nodig aan naar een iets langzamer tempo. Verder is het aan te raden om ook voor de kortere afstanden <10km toch wat drinken mee te nemen in bijvoorbeeld een trailvest. Ik loop op vakantie zelf altijd met mijn trailvest en waterzak op mijn rug. Je weet maar nooit wanneer dit nog van pas kan komen.
6. Omgeving
Niets is leuker dan al hardlopend de omgeving van jouw vakantiebestemming te ontdekken. Hierdoor vind je vaak net die mooie plekjes en fotoshoot spots die de andere niet zullen vinden. Neem ook gerust de tijd om tussendoor even een fotomomentje in te lassen. Je bent immers op vakantie. Je hardloopschema is dan een ‘magje’ en geen ‘moetje’.
Fijne (hardloop)vakantie!
Download hier de 'Hardlopen op vakantie - inpaklijst' inclusief zomerse achtergrond:
Download hier de 'Hardlopen op vakantie - inpaklijst' printvriendelijke versie:
