top of page

6 x ´Must Read´ Hardloopboeken

Bijgewerkt op: 22 dec. 2020


Hardlopen, hardlopen en nog eens hardlopen. Eigenlijk ben ik hier constant mee bezig, thuis, op werk, onderweg en natuurlijk tijdens het hardlopen. Als medehardloper zal dit voor jou vast en zeker niet onbekend in de oren klinken. Je leven staat nou eenmaal in het teken van hardlopen.

 

Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Maar wat doe je als je even niet bezig bent met een training? Even niet die vele kilometers aan het maken bent? Maar juist heerlijk met de benen omhoog op de bank ligt. Je leest dan natuurlijk een van de vele ‘must read’ boeken over hardlopen. Het hardlopen stopt nou eenmaal niet als je thuis bent gekomen, daar begint het juist! Althans voor mij is dat vaak wel het geval. Het lezen van andermans hardloopverhalen als inspiratiebron geeft mij elke keer weer veel motivatie. In het afgelopen jaar heb ik dan ook veel verschillende boeken gelezen waar ik van mening ben dat je die zeker een keer gelezen moet hebben. Hieronder deel ik mijn lijst met boeken (in willekeurige volgorde) om jou door deze lockdown periode heen te slepen.


Van Colombo tot Corona – Job Pennekamp

´Nooit meer bananen’ is het eerste boek van Job Pennekamp. Daarin neemt Job je mee van start tot een daadwerkelijke finish tijdens de TCS Marathon van Amsterdam. ‘Van Colombo tot Corona’ is het vervolg hierop. Zijn verhaal gaat verder waar het in het eerste boek is geëindigd. De hunker naar het eremetaal op de 42.195m en het doorbreken van die magische grens op die afstand, het lopen van een sub-3. Voordat het zo ver is neemt Job je mee op zijn reis door Azië. Je kan het boek eventueel hier bestellen.


Leuke sidenote, Job en ik hadden bijna een rondje samengelopen op de atletiekbaan in Chang-Mai.


Waarover ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami

Een boek waarin schrijver Haruki Murakami (onder andere bekend van de bestseller Norwegian Wood) ingaat op wat het hardlopen voor hem persoonlijk heeft betekend. Hij geeft je een kijkje in zijn leven met onder andere het moment waarop hij besloot schrijver te worden. Haruki Murakami, verkocht in 1982 zijn jazzclub, begon met schrijven en vanaf dat moment trok hij zijn hardloopschoenen aan om zijn conditie op peil te houden. Een mooi boek om te lezen en zeker een aanrader als je ook bekend bent met zijn andere werken. Je kan het boek eventueel hier bestellen.


Het hoofd weegt zwaarder dan de benen – Olivier Verhaege

Een non-stophardloopwedstrijd van 246 kilometer van Athene naar Sparta, ook wel genaamd de Spartathlon. wat komt er allemaal bij kijken om zo een wedstrijd van 246 kilometer uit te lopen? In dit boek neemt Olivier jou bij de hand op weg naar de ultraloop der ultralopen. Een fysieke en mentale uitdaging is een enkel een understatement. Je kan het boek eventueel hier bestellen.


Hardloopspinsels – Marieke Heemskerk

Marieke zegt het gelukkig zelf al in haar voorwoord: ‘Mijn boek wijkt af. Dít boek is voor iedereen die van hardlopen, humor en psychologie houdt.’ En het klopt, dit wijkt inderdaad af van je huis, tuin en keuken boek. De eigenzinnige schrijfstijl van Marieke houd je geboeid van het begin tot het eind. Het is leuk, luchtig en af en toe met een wetenschappelijk randje. Je kan het boek eventueel hier bestellen.


Abdi Nageeye, Atleet zonder grenzen – Andre van Kats

Het is een indrukwekkend verhaal wat je makkelijk wegleest. Abdi Nageeye neemt je mee in zijn levensreis door Syrië, Somalië en Ethiopië om uiteindelijk op Nederlandse bodem terug te keren en de liefde voor het hardlopen te ontdekken. Je kan het boek eventueel hier bestellen.

Ik háát hardlopen… dacht ik – Hedwig van Bree

‘Ik háát hardlopen”, de eerste woorden van Hedwig van Bree na haar eerste rondje joggen door het park in Amsterdam. Dat zij vervolgens in 3,5 jaar tijd 10 marathons zou lopen én de felbegeerde Six Star Finisher medaille om haar nek heeft weten te hangen had niemand van te voren kunnen bedenken, ook Hedwig zelf niet. Het is een boek wat je in een adem uitleest zonder het weg te leggen. Je kan het boek eventueel hier bestellen.


Trainen als een top atleet – Annemerel de Jongh

Wat gebeurt er als je vier maanden traint, eet en leeft als een topsporter? Dat is de ontdekkingstocht die Annemerel aan de levende lijve heeft ondervonden om dit boek tot stand te laten komen. Volg deze 16 weken (en een beetje) en je komt het te weten. Verder geeft Annemerel nog handige tips & tricks waar elke hardloper wat aan kan hebben. Je kan het boek eventueel hier bestellen.


Dit was mijn ´must read´ boekenlijst. Ik weet dat er nog veel meer verschillende boeken over hardlopen zijn. Dus nu ben ik eigenlijk wel heel benieuwd, welk boek moet ik écht gelezen hebben? Je kan dat in een berichtje onder dit blog achterlaten of via een berichtje op Instagram.


Groetjes Bart

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page