top of page

Doelen stellen

Bijgewerkt op: 9 nov. 2020

Doelen stellen, wie doet dat eigenlijk niet? Je hebt bijna altijd wel een doel voor ogen. Voor mij is het lopen zonder doel te vergelijken als hardlopen zonder statistieken. Ik. Kan. Niet. Zonder. Het doel dat ik stel is juist datgene wat mij scherp houdt. Maar nu alle evenementen nog steeds zijn gecanceld werd het stellen van een doel al een doel an sich. Het uitstellen van de Marathon van Rotterdam van april naar oktober speelde daarin een grote rol. Opeens zat er een groot gat in mijn planning van april t/m juli. Eind juli heb ik in ieder geval omcirkeld met ‘Begin Najaar Marathonschema Rotterdam’, of toch niet? Nu een aantal maanden later is ook die uitgesteld. Wat nu? Een mooi moment om jullie mee te nemen in hoe ik mijn doelen heb bedacht.

 

Hoe stel ik mijn doel(en)?

Bij het stellen van doelen maak ik gebruik van mijn oude PR's, luister ik goed naar mijn lichaam en bekijk ik mijn huidige vorm.


Met behulp van mijn oude PR’s

Aan de hand van dit overzicht besloot ik er een aantal uit te kiezen waarvoor ik een doel maak dit jaar. Op deze lijst stonden de volgende drie PR’s:


- 5 km – 20:19 – Jan. ‘20

- 10 km – 44:45 – April ‘19

- 42.2 km – 4:17:01 – Okt. ‘19


Mijn huidige vorm vs. mijn vorm tijdens het oude PR

Tijdens de corona periode ben ik week in week uit steeds beter gaan trainen (lees; meer specifieke krachttraining voor hardlopers en intensievere hardlooptrainingen). Mijn huidige vorm ging dan ook met sprongen vooruit. Ik gebruik dit als basis om te bepalen wat haalbaar is voor het stellen van een nieuw doel. Ik visualiseer de voorbereidingen/de race waarop ik mijn laatste PR liep. Dit vergelijk ik vervolgens met mijn huidige vorm. Daar doe ik dan nog een schepje bovenop aangezien er nog een trainingsperiode volgt richting dat doel.


Het daadwerkelijke doel stellen

5 km; in januari dit jaar liep ik mijn eerste 5 km wedstrijd (ooit) in 20:19. Op deze afstand wil ik een sub20 lopen.


10 km; mijn uiteindelijke doel op de 10 km is het lopen van een sub40, maar dat doel is voor nu nog niet haalbaar. Ik kies daarom voor het verbeteren van mijn huidige PR met tenminste 2 minuten naar 42:45.


42.2 km; voor de marathon in april 2020 was mijn doel een eindtijd van ongeveer 3:40 uur. Wat mijn doel nu gaat worden kom ik als aan het eind van dit blog op terug. Dit doel verdient een uitgebreide uitleg.


Hoe werk ik naar mijn doel toe?

Ik deed dit tot november 2019 altijd alleen met behulp van online hardloopschema’s. Nu heb ik de luxe om te kunnen sparren met mijn hardlooptrainer. Mooi om zo tot uitdagende doelen te komen die in ieder geval op papier én door hard te trainen haalbaar zouden moeten zijn.


10 km & 5km

Op het moment dat ik dit blog schrijf zijn de trainingsweken voor zowel de 5 km als de 10 km al afgerond. Graag nemen ik jullie kort mee in een recap hoe dat is verlopen.

De 10 km stond als eerste op de agenda. Om mijn doel ‘Verbeteren van mijn PR met 2 minuten’ te halen moest ik een wedstrijdtempo lopen van ongeveer 4:17/km. Uitdagend, ja! Haalbaar, zeker! Gelukkig had ik @rooderunner zo ver gekregen om mij om 7:00 ’s ochtends te supporten op de fiets. Het was een pittig tempo en het parcours dat ik had uitgekozen was 75% onverhard en bevatte net iets te veel bochten. Ondanks dat verpulverde ik mijn PR met een tijd van 42:12, wat neer komt op een pace van 4:12/km. DOEL BEHAALD!

Ongeveer zes weken na mijn 10 km PR staat op een warme zondag mijn 5 km testloop op het programma. Helaas heb ik deze moeten cancelen. De dag voor moment suprême vertilde ik mij op het werk. De dagen erna kon ik amper lopen. Ook op dit soort momenten is het fijn om te kunnen overleggen met Pierre. In mijn nieuwe schema zit elke week een tempoloop. Deze training kan ik wanneer ik wil veranderen in een nieuwe poging om dat PR te lopen op de 5 km, wordt vervolgd.


42.2 km

Het hoge woord is eruit, ook de najaarseditie van Rotterdam gaat niet door. Ja, dat was te verwachten, maar het blijft toch zo ontzettend jammer. Maar wacht, er wordt wel een speciaal Virtueel evenement georganiseerd. Dat klinkt interessant! Mijn originele doel voor de Marathon van Rotterdam (3:40 uur) schuif ik door naar het echte evenement. De Marathon van Amsterdam geeft mij nog altijd een nare nasmaak. De laatste 10 kilometer waren een regelrechte hel (Dit kan je teruglezen in mijn wedstrijdverslag). Dat zette mij aan het denken. Hoe mooi zou het zijn om die nare nasmaak weg te kunnen spoelen nog voordat de echte Marathon van Rotterdam van start gaat. Je raadt het al, ik ga de virtuele marathon lopen, spannend! Met als doel een sub4 lopen zonder in de laatste 10 kilometer compleet door het ijs te zakken. Werk aan de winkel dus! Ondertussen zit de tweede trainingsweek van mijn marathonschema er alweer bijna op.

Misschien vraag je, je nu af waarom mijn doel voor de virtuele marathon een sub4 lopen is? Ik wil deze virtuele marathon lopen als een trainingsmarathon om de afstand goed in de benen te krijgen. Vandaar de keuze om voor de sub4 te gaan en niet voor een tijd van 3:40.

Hoe stel jij jouw doelen? Ik hoor het graag!


Fijn weekend.


Bart.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page