top of page

Hardlopen op neusademhaling

Een blog geschreven door Wendy (@moeders_on_the_run) & Bart (@bart_running)

 

Bart:

In mijn Instagram post van 4 juli schreef ik voor het eerst over neusademhaling. Wendy reageerde daar enthousiast op dat zij mij meer kon vertellen over neusademhaling. Vrij snel daarna leek het ons een leuk idee om dit ook met jullie te delen. Wendy vertelt eerst wat hardlopen op neusademhaling precies inhoudt. Ik zal mijn ervaringen van de afgelopen periode met jullie delen.

Wendy:

Hardlopen op neusademhaling? Je ziet ze wel eens, van die mafketels die hun mond afplakken. Maar waarom zou je dat doen?

Vroeger bij biologie heb je misschien wel geleerd wat de trilhaartjes in je neus doen: de ingeademde lucht filteren en verwarmen. Wellicht is dit allemaal weggezakt. Maar door je neus ademhalen heeft behoorlijk wat meer voordelen: betere afweer doordat er veel bacteriën al in je neus gefilterd worden, je deze inslikt en binnen een kwartier dood zullen gaan in je maag. Ingeademde lucht wordt verwarmd en bevochtigd, maar je verliest ook minder vocht als je door je neus uitademt. Handig om met sporten je vocht vast te houden! Doordat je door je neus in en uit ademt houd je je ademhaling beter onder controle en dus ook je hartslag. Je ademt minder snel en minder diep.

Je ademt minder koolzuur uit, waardoor er meer zuurstof uit het bloed naar je cellen gaat. Dit betekend MEER ENERGIE! En juist dat is wat je wilt als je gaat hardlopen, toch?

Uiteraard betekent dit niet dat dit gemakkelijk is. Je zal dit moeten leren en oefenen. 

Observeer eerst je ademhaling eens hoe je er bij zit in het dagelijks leven. Als je op de bank zit, achter je computer, als je staat te koken of aan het stofzuigen bent. Als je dit gaat toepassen met het hardlopen, accepteer dan dat je tempo eerst omlaag gaat voordat je weer op hetzelfde niveau zit.Toen je begon met hardlopen kon je ook niet in een keer 5km hardlopen op een hoog tempo.

EERST LANGZAAM DAN SNEL...

Mij heeft dit wel een stukje rust gebracht. Ik merk dat ik steeds verder en langer op neusademhaling kan lopen. Ik kom beter uitgerust thuis en ik heb nog genoeg energie over, zelfs na het hardlopen.

Bart:

Zo ontzettend vaak trek ik mijn hardloopkleding aan, alleen wordt deze hardloopronde net even anders dan normaal. Ik ga voor het eerst hardlopen op neusademhaling. Als je dit leest en afvraagt wat neusademhaling precies inhoudt, dan adviseer ik je om het bovenstaande stuk geschreven door Wendy nogmaals te lezen ;)

Ik heb verschillende artikelen gelezen over neusademhaling en wat de effecten hiervan zijn. Wat mij direct intrigeerde waren de verhalen over een lagere hartslag tijdens het hardlopen. Wie wilt dat nou niet? Lopen op een bepaalde hartslag om zo je omslagpunt voor te blijven. Ook de verhalen waarin werd ingegaan op het lopen van een marathon op neusademhaling waren bijzonder om te lezen. Het heeft mij in ieder geval aan het denken gezet. Een mooi moment om dit zelf uit te proberen. 

Tijdens een herstelrondje heb ik de neusademhaling voor het eerst uitgeprobeerd. Jeetje wat is dat wennen,lopen op neusademhaling. Vooral in het begin had ik het gevoel dat ik constant ademtekort had. Dit was alles behalve rustgevend en zorgde al helemaal niet voor een lagere hartslag. Gelukkig fluisterde de stem van Wendy in mijn oor: 

“Toen je begon met hardlopen kon je ook niet in een keer 5km hardlopen op een hoog tempo.”

Zo werkt het ook met de neusademhaling. Ik liet mijn tempo iets verder zakken en wist mijn ademhaling onder controle te krijgen. Eenmaal meer gewend aan deze manier zag ik dat mijn hartslag begon te dalen en dat ik langzaamaan het tempo iets kon opvoeren. Ik had van te voren met mijzelf afgesproken om maximaal 5 km op deze manier hard te lopen. De weken daarna bleef ik alle hersteltrainingen lopen op neusademhaling. Nu een aantal weken verder begin ik een verschil te zien en te merken tijdens het hardlopen. Mijn hartslag is (ondanks dit warme weer) bij mijn hersteltempo een aantal slagen lager dan een paar maanden geleden. Ik probeer nu tijdens mijn lange rustige duurlopen af en toe een stuk op neusademhaling te doen. Echter is dat tempo gecombineerd met enkel neusademhaling nog net iets te enthousiast om dat voor een langere tijd vol te houden. De korte stukjes dat ik dat wel doe, zie ik wederom mijn hartslag omlaag gaan. Het moment dat ik stop met het gebruik van neusademhaling zie ik mijn hartslag direct een aantal slagen stijgen.

Ik ben aangenaam verrast door de resultaten die ik hiermee heb geboekt op de korte termijn. Ik zie mijzelf geen marathon lopen op deze manier, maar zeg nooit, nooit!Ik ga hier in ieder geval mee verder!

Wendy: 

Ik moest in het begin ook erg wennen aan deze manier van ademhalen. Zeker in het begin lukte het nog geen hele stukken achter elkaar. Maar zoals met veel dingen: oefening baart kunst! Steeds vaker kon ik terugvallen op neusademhaling en lukte het mij om steeds verder te komen.Tegenwoordig is mijn tempo met neusademhaling weer op het oude niveau (mits er niet te hoge temperaturen zijn). Ik was op een gegeven moment heel benieuwd hoe lang ik dit kon volhouden tijdens een marathon. Het lukte mij bijna een halve marathon! Terwijl ik dat daarvoor maar maximaal 7 km kon volhouden.

Wendy & Bart:

Wij dagen jou uit: probeer het ook eens! Wij zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen.

Groetjes,

Wendy & Bart
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page