top of page

In gesprek met Johan

Het zal jullie vast niet zijn ontgaan, maar sinds januari dit jaar train ik in het team van Johan - ‘Train met Johan’. Nu ik alweer bezig ben met mijn tweede 13-weekse schema leek het mij een mooi moment om mijn hardlooptrainer en – coach aan jullie voor te stellen. Al die verbroken PR’s komen natuurlijk niet vanzelf tot stand. Er is iemand die zorgt voor een flinke stok achter de deur en dosis gezonde motivatie 😉. Lees je mee?

 

Wie is @running_jojo?

“Mijn naam is Johan Pluim, 38 jaar. Zelf ben ik gestart met hardlopen in 2016. Ooit begonnen omdat ik werd uitgedaagd door een collega. Sindsdien is dat dé rode draad in mijn hardlopen, de uitdaging. Mezelf uitdagen om steeds een stuk verder en/of sneller te gaan. Zo liep ik in 2019 mijn allereerste marathon, direct onder de 3 uur. Tijdens mijn eigen groepstrainingen merkte ik dat ik andere lopers inspireerde en motiveerde om ook net een stap verder te gaan. “Toen het nog mocht” een duw in de rug als iemand het zwaarder had of samen een snel stukje sprinten.”


Waarom ben je hardloopcoach geworden?

“Bevriende lopers vroegen mij of ik hen tips kon geven of een schema voor hen kon maken. Ik merkte dat ik hier net zoveel of misschien zelfs nog wel meer plezier uit haalde dan uit het lopen en trainen zelf. Daarom ben ik vorig jaar gestart als hardlooptrainer en -coach. Dat laatste is niet geheel onbelangrijk. Want bij het hardlopen speelt een mentaal aspect een belangrijk component. Die zou kunnen ontstaan door: een runners-dip (met name in of na de winter), een slechte training waardoor je gaat twijfelen of die innerlijke stem die je telkens hoort tijdens het lopen. Nu ik een jaar mag werken met verschillende lopers weet ik dat dit een goede stap was.”

Op welke doelgroep ben jij gericht?

“Ik maak niet alleen de schema’s voor Bart, maar ook voor een tiental andere lopers. Team ‘Train met Johan’ bestaat uit:

Startende lopers;

Ervaren lopers; Tri-atleten; Duurlopers; Middellange afstandslopers; 65+ers; Trailrunners; En iedereen is welkom.” “Als trainer vind ik het leuk om te zien dat lopers elkaar online weten te vinden. Ik ben van mening dat dit je als loper dat extra duwtje in de rug geeft. Zo vertelde laatst een loopster dat zij blij wordt van de kudos op Strava van de medelopers in de ‘Train met Johan’ Strava club. Daardoor geeft een training nog nét even dat extra beetje motivatie.”

Wat mij onderscheidt van andere coaches? “Tja het klink misschien heel cliché, maar het enige wat écht anders is, is de persoon. Elke trainer maakt schema´s en motiveert en inspireert zijn/haar lopers. Wat ik zelf belangrijk vind is het persoonlijke contact met mijn lopers. De mogelijkheid dat ze mij altijd kunnen appen/bellen bij vragen of als ze ergens mee zitten. Verder probeer ik altijd te zorgen voor een prikkel om de loper net ietsjes verder of sneller te laten gaan.”


Als ik kijk naar Bart; toen wij starten was een tempo van 4:15 min/km erg pittig. Een paar maanden laten kreeg ik via de app de opmerking dat 4:15 nu als een relaxed tempo aanvoelde. Kijk daar word ik blij van! Of wat een andere loper mij vertelde: zij liep de eerste training 1 km afwisselend rennen en wandelen. Nu 4 maanden later rent ze met gemak 2 km aan één stuk door. Waar ik heilig in geloof is de aandacht voor ieder zijn/haar looptechniek. Daarom train ik altijd minimaal 1 keer per kwartaal samen om de looptechniek te verbeteren. Hierin onderscheid mijn aanpak wél van andere coaches. Er zijn ook lopers die meerdere keren techniektraining bij me komen doen. Door hier aandacht voor te hebben, kunnen lopers vaak meer dan ze denken. Als ik kijk naar de progressie van Bart heeft dat daar ook echt aan bijgedragen. Extra focus op de looptechniek en Bart als loper uitdagen om zaken wat los te laten.”


Wat is de rode draad in jouw hardloopschema’s?

Ik kom veel lopers én trainers tegen die erg bezig zijn met statistieken. Voor de Mike Foppens en Daphne Schippers onder ons is dat misschien essentieel. Maar voor lopers zoals mijzelf, telt uiteindelijk die tijd of die afstand. Niet met welke cadans of paslengte je gelopen hebt of in welke hartslagzone. Natuurlijk komt dit wel eens langs in de trainingen, maar ik maak mijn schema’s hoofdzakelijk gebaseerd op tempo’s. Hier moeten lopers namelijk een gevoel bij krijgen. En wees eerlijk: als je een marathon onder de 3 uur wilt lopen, dan moet je maximaal 4:16 minuten over een kilometer doen en niet maximaal in hartslagzone 4 mogen lopen, toch?” Hoe ervaar je onze samenwerking tot nu toe?

“Als ik kijk naar de samenwerking met Bart de afgelopen maanden. Krijg ik een lach op mijn gezicht. Wat een progressie heeft hij geboekt! In 5 maanden tijd zijn al zijn PR’s aangescherpt en dit is pas het begin. In december 2020 spraken wij elkaar voor de intake. Het is dan altijd maar afwachten of de juiste ‘klik’. De analist (Bart) en het aanvoelen/prikkelen (Johan) bleken een goede match. De een analyseert iets meer en de andere voelt precies aan hoe Bart kan worden geprikkeld. Hij durft het zelfs soms al aan om niet meer op zijn klokje te kijken tijdens het trainen. Ook al loopt hij daardoor net even te snel en kost het hem 110 extra’s push-ups 😉.”

 

Als ik nu terugblik op de afgelopen 4 maanden zie ik dat ik flink wat progressie heb geboekt. Ik heb tot nu toe mijn PR’s verbroken op de 5k, 10k, 15k, 10EM en de 21.1k. Die 42.2k volgt hopelijk later dit jaar! Zoals Johan al aangaf; wij zijn pas net begonnen met deze samenwerking en hebben al flink wat successen samen geboekt. Dit komt grotendeels doordat Johan mij nét even verder weet te pushen dan dat ik zelf in eerste instantie zou durven of willen gaan. Dat was spannend (en is het trouwens nu nog), maar nu ik steeds vaker de trainingen die ik spannend of flink out of mijn comfortzone vind ‘gewoon’ weet af te vinken geeft dat keer op keer een motivatie boost van hier tot Tokyo2020 😉.


Ben jij ook op zoek naar die ‘stok achter de deur’ of gewoon nieuwsgierig naar Johan zijn aanpak? Neem dan gerust eens een kijkje op zijn website. Je kan mij ook altijd een berichtje sturen als je vragen hebt of meer te weten wilt komen.


Groetjes Bart.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page