top of page

Meten is weten

Ik ben nu ruim 1,5 jaar geleden begonnen met het hardlopen serieus vorm te geven. Van af en toe een keertje lopen, naar drie keer in de week lopen. Op dit moment loop ik zelfs vier keer in de week. Nu ik mij steeds meer verdiep in het hardlopen ben ik steeds nieuwsgieriger geworden naar loop,- en medische analyses. Ik heb in voorbereiding op de Marathon van Amsterdam een Sport Medisch Onderzoek gedaan. Verder heb ik afgelopen week een 5D-loopanalyse gehad. Hieronder deel ik mijn ervaringen met beide analyses.


Sport Medisch Onderzoek (SMO)

Wat houdt een SMO precies in? Het onderzoek is ten eerste gericht op het opsporen van verborgen lichamelijke gebreken die gevaarlijk kunnen zijn tijdens een inspanning. Hoe prettig en fijn het hardlopen ook kan zijn. Het brengt wel een langdurige inspanning met zich mee. Al helemaal als je een marathon gaat lopen. Ik had eerlijk gezegd nooit echt nagedacht over het doen van een SMO, maar op aanraden van mijn vriendin (ze was toch lichtelijk bezorgd) heb ik uiteindelijk dit onderzoek ondergaan. Op voorhand was ik erg gespannen voor dit onderzoek: wat nou als ik opeens te horen krijg dat ik niet meer mag hardlopen om bepaalde redenen? Maar als het onderzoek niks ernstigs aan het daglicht brengt is dat juist een verademing.

Tijdens het onderzoek werden de volgende aspecten onderzocht: mijn lichaamssamenstelling (o.a. buikomtrek en vetpercentage), een intern geneeskundig onderzoek (bloeddruk, longen, lever en milt), een bloedonderzoek (bloedsuiker-spiegel en cholesterolgehalte), een hart-filmpje in rust, een longfunctie onderzoek en een ademgasanalyse op de loopband. Uiteindelijk kwam daar het verlossende woord: er mankeert helemaal niks aan mij! Dat was echt ontzettend fijn om te horen. Na het afronden van de inspanningstest ontvang je een prachtig overzicht met je maximale hartslag en worden je trainingszones bepaald. Al met al kan ik iedereen aanraden om een sport medisch onderzoek te laten doen. Het geeft mij (én mijn vriendin) een rustig gevoel dat er lichamelijk niks aan de hand is. Verder voorziet het je van allerlei gegevens waar je anders nooit achter kan komen.


Tip: ik kreeg een groot gedeelte van dit onderzoek vergoed via mijn zorgverzekering. Dat maakt het nog aantrekkelijker en zeker even de moeite waard om dat uit te zoeken 😉


5D-loopanalyse

Wat houdt een 5D-loopanalyse precies in? Het onderzoek bestaat uit het lopen op een loopband die omringd is door verschillende camera's die de loop-beweging filmen. Deze loopbeweging wordt vervolgens door een van de bewegingswetenschappers geanalyseerd. Vervolgens ontvang je een boekwerk aan grafieken, cijfers en matrixen. Je weet uiteindelijk binnen wat voor soort hardloopprofiel je valt, waar je kansen liggen om efficiënter om te gaan met je energie tijdens het hardlopen en waar je risico's liggen met betrekking tot het oplopen van blessures. Ik val onder het profiel van een Eco-Sprinter dat optimaal is voor de lange afstand. Verder ligt er voor mij wel nog flink wat ruimte om mijn hardloopefficiëntie te verbeteren. Werk aan de winkel dus!


Ben jij nieuwsgierig geworden naar een van deze onderzoeken, wil je meer informatie of heb je vragen voor mij? Stel ze gerust onder dit blog of stuur mij een berichtje op instagram (@bart_running).


Bart.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page