top of page

Plan het, train ervoor & behaal dat doel!

Vorig jaar schreef ik al eerder verschillende blogs over mijn huidige doelen van dat moment en over hoe ik mijn doelen stel. Dit jaar ga ik mijn hardloopjaar anders aanpakken. Met behulp van een nieuwe hardlooptrainer, een trainingsschema en een uitgebreid hardlooplogboek voor al mijn trainingen ga ik dit jaar volle bak aan de slag!

 

Zoals ik in mijn terugblik op 2020 al beschreef ben ik per 1 januari overgestapt naar ‘Trainen met Johan’ onder begeleiding van Johan Pluim. Halverwege december hebben wij via Zoom een intakegesprek gehad om samen de eerste drie maanden te bespreken. Al snel kwam het eerste doel naar boven. Je raadt het al, het is die -inmiddels- beruchte sub20 op de 5 km geworden. Twee keer eerder heeft dit doel bovenaan mijn lijstje gestaan. Helaas gooide mijn rug tot twee keer toe roet in het eten. Beide keren ging ik vlak voor moment suprême door mijn rug. Wat was dat balen. Uiteindelijk heb ik hierdoor flink wat volledige trainingsweken gemist in november en december. Waar ik vooral blij mee was, was dat ik niet deze blessure had opgelopen door het hardlopen, maar juist tijdens mijn werk.

Januari 2021, tijd om toe te gaan werken naar mijn eerste doel van dit jaar. Samen met Johan hebben we een schema opgesteld waarin we week voor week mijn belastbaarheid en snelheid gaan opbouwen. Ik merk vanaf de eerste training dat de lat die ik zelf hoog heb gelegd nog nét even hoger wordt gelegd door Johan. Dat is wel precies wat ik op dit moment nodig heb, iemand die mij net even wat harder en verder pusht om buiten mijn comfortzone te stappen. Maar met enkel een schema en een trainer ga ik dat doel natuurlijk niet behalen. Er moet eerst nog flink wat werk voor worden verzet.


DREAMS* (*FOLLOW YOURS)

Om al mijn trainingen vast te leggen heb ik in december dit hardlooplogboek aangeschaft dat is geschreven door Susan Krumins & Patricia Schreurs. In dit boek delen Susan en Patricia allerlei verschillende tips & tricks over hoe je een hardloopjaar het beste aan kan pakken onderverdeeld in de hoofdstukken: Plan, Training, Perform en Recover. In het eerste gedeelte ga je opzoek naar wat voor soort hardloper je zelf bent. Dit doe je door een lijst met vragen te beantwoorden. Ik kwam zelf uit bij het hardloopprofiel van de ‘Hardwerkende doelenjager’:
‘Je bent betrouwbaar, vastberaden en een echt familiemens. Je traint graag in een groep. Je hebt een voorkeur voor structuur en houdt van duidelijke schema’s om op te trainen. Je bereidt je trainingen en wedstrijden voor volgens jouw bewezen methoden, waarbij je leert van fouten uit het verleden.’


Hierin herken ik mijzelf ontzettend goed en zie ik dit ook terugkomen in mijn werk als Supermarktmanager. Daar is een van mijn sterkste punten gestructureerd en planmatig te werk gaan. Vervolgens ga je aan de hand van de ‘atletiekbaanoefening’ kijken waar je nu staat op verschillende gebieden met betrekking tot het hardlopen. Een leuke tool om eens goed stil te staan bij jezelf als hardloper. Aan de hand van deze uitkomsten schrijf je voor jezelf drie gamechangers op waar je aan wilt gaan werken dit jaar.

Als je dat nu allemaal over mij weet, dan kan je ook wel raden waarom ik dit hardlooplogboek heb aangeschaft: IK HOUD VAN STRUCTUUR! Door mijn trainingen van te voren in de weekplanningen te zetten weet ik waar ik aan toe ben. Ik ben dan ook iemand die alle trainingen zo precies mogelijk wil uitvoeren volgens het plan. Verder vind ik het fijn om na mijn training kort op te schrijven hoe het is gegaan. Als je dit netjes bijhoudt kan je op een gegeven moment patronen gaan ontdekken en hier weer van leren.

“1: Plan het & 2: doe het!”

Verder heb je ook een jaarplanning waarin je alle belangrijke momenten waarvoor je aan het trainen bent kunt opschrijven. Zo weet je precies op welk moment je zou moeten pieken.

Voor al deze piekmomenten, oftewel wedstrijden is er ook nog een gedeelte waar je jouw wedstrijdplan kan opschrijven. Het is altijd goed om hier van te voren over na te denken. Na je wedstrijd kan je hier nog een evaluatie over invullen. Ging het volgens plan? Of juist niet? En waar ging het dan wel goed of juist minder goed? Al deze antwoorden en leermomenten kan je dan weer meenemen naar je volgende piekmoment.


Eigenlijk biedt dit hardlooplogboek je alle handvatten aan om gestructureerd en planmatig een compleet hardloopjaar te benaderen. Je leert jezelf als hardloper beter kennen op deze manier. Ik merk zelf dan ook dat ik hier ontzettend veel energie van krijg! Mocht je nou nog opzoek zijn naar een leuk hardlooplogboek voor dit jaar, neem dan snel hier een kijkje, DREAMS is een échte aanrader!*


Verder ben ik ook heel benieuwd hoe jij dit aanpakt! Laat het hieronder vooral weten of stuur mij een berichtje op Instagram via @bart_running. Veel succes dit hardloopjaar en laten we elkaar lekker blijven motiveren.


Groetjes Bart.

*Deze blogpost bevat geen betaalde samenwerkingen.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page