top of page

Review: Sporten in het donker is verleden tijd met de Kiprun Runlight 250

Het blijft mij elke keer weer verbazen hoe veel mensen ik zonder verlichting of reflecterende kleding in het donker zie sporten. Ik moet eerlijk toegeven, ik was in het begin zelf geen voorstander van het lopen met allerlei lampjes. Ik voelde mij net een hardlopende kerstboom met al die witte, rode en groen knipperende lampjes. Dat jij zelf tijdens het lopen jouw omgeving redelijk tot goed kan zien, betekent niet automatisch dat iedereen jou ook kan zien. Maar hoe zorg je dat je dan wél zichtbaar bent in het donker?

 

Om te beginnen is het belangrijk om zelf bewust te zijn van hoe (on)zichtbaar je bent tijdens het sporten. Dit besef kwam bij mij pas toen ik op een donkere, regenachtige winteravond in de auto zat. Ik reed door de polder en werd op een gegeven moment opgeschrikt door een gedaante, die naar mijn idee, uit het niets tevoorschijn kwam. Het bleek een hardloper te zijn, die bijna volledig in donkere kleding aan het hardlopen was. Gelukkig zag ik deze hardloper nog net op tijd, maar dit had heel verkeerd af kunnen lopen. Dit voorval heeft mij aan het denken gezet en ik kwam tot de conclusie dat ik net zoals die onzichtbare hardloper was. Ik liep toentertijd vaak in donker-blauwe of zwarte kleding, amper reflectie en het gebruik van een lampje vond ik maar onzin. Het enige voordeel was dat ik nog niet zo gedisciplineerd bezig was als nu. Ik had dan ook vaak tijdens de donkere periodes minder zin om naar buiten te gaan om mijn trainingen af te werken.

‘Hoe (on)zichtbaar ben jij tijdens het sporten in het donker?’

Nu weet ik wel beter. Sinds die dag ben ik opzoek gegaan naar allerlei verschillende manier om goed zichtbaar op pad te gaan. Van knipperende armbanden tot reflecterende spray en van hoofdlampen tot lampjes voor aan je schoenen. Je kan het zo gek niet verzinnen of het bestaat tegenwoordig. Ik heb de afgelopen tijd veel verschillende soorten verlichting uitgeprobeerd maar heb tot nu toe nog niet de juiste gevonden. Wellicht dat daar snel verandering in gaat komen. Ik heb in samenwerking met Decathlon* één van hun soort hardloopverlichting, namelijk de Kiprun Runlight 250 mogen ontvangen om deze te testen. Ik schreef hier een review over met mijn eerste indruk van dit product.

De Kiprun Runlight 250 heeft een voor- en achterlamp. De voorlamp is verstelbaar (van boven naar beneden) waardoor je zowel de grond vlak voor je voeten en in de verte tot 20 meter kunt verlichten. Voordat ik verder in ga op mijn ervaring deel ik eerst een aantal technische aspecten:

- De lamp heeft een vermogen van 250 lumen in de hoogste stand (125 lumen in de lage stand).

- De duur van de batterij is 2,5 uur bij 250 lumen en ruim 5 uur bij de stand van 125 lumen.

- De straal van de lamp verlicht tot 20 meter voor je.

- De batterij is oplaadbaar met een micro-usb.

Ik vind het zelf altijd prettig als je een nieuw product ontvangt met een opgeladen batterij. De Kiprun Runlight 250 is in ieder geval direct gebruiksklaar. De eerste keer was ik wel flink aan het stoeien met het ‘aantrekken’ van het harnas. Je steekt je arm door het gat om vervolgens met een klip de lamp vast te maken rondom je middel. Alle banden van het harnas zijn elastisch en verstelbaar, waardoor het makkelijk is te verstellen. De achterlamp heeft 3 lampjes, dit is gelijk een indicator hoeveel stroom de batterij nog heeft. Een extra voordeel is dat deze ook nog eens reflecterend zijn. Ik heb de Kiprun Runlight 250 nu tijdens verschillende trainingen gedragen, zowel tijdens een interval als tijdens een rustigere training. Wat mij direct opviel is de hoeveelheid licht het geeft (zie onderstaande video).


De weg voor mij werd helemaal verlicht, dit maakt het voor mij meteen laagdrempeliger om ’s avonds naar buiten te gaan voor een training. Op de een of andere manier gaf het felle licht mij ook een extra veilig gevoel en meer zelfvertrouwen. Ik kon mij nu goed focussen op het uitvoeren van mijn training in plaats van dat ik constant bezig was met of ik wel word gezien. Met het gebruik van de Kiprun Runlight 250 is het praktisch onmogelijk om niet gezien te worden. Ik ben in ieder geval fan van deze hardlooplamp en ga ’s avonds voor een training niet meer zonder naar buiten!


Wees verstandig en ga goed verlicht op pad. Zo zorg je dat je goed zichtbaar bent en na het hardlopen weer veilig thuis kan komen.


Groetjes Bart


*Dit artikel is in samenwerking met Decathlon tot stand gekomen.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page