top of page

Road to Rotterdam | Part II

Schoorl werd afgelast, toch liep ik mijn 30 kilometer. De marathon komt eraan. Een mooi moment om te kijken waar ik nu sta. Lees je mee?


Nog acht weken tot de marathon van Rotterdam, stiekem komt het steeds dichterbij. Sinds vier weken ben ik begonnen met mijn trainingsschema en het bevalt mij heel goed! Het geeft mij vertrouwen. Verder voel ik mij met de dag sterker en fitter worden.


De afgelopen weken liep ik: 44 kilometer, 44 kilometer, 47 kilometer en deze week heb ik afgesloten met 57(!) kilometer en daar ben ik echt trots op. Dat is voor mij een nieuwe weekrecord. Ik merk nu al een groot verschil ten opzichte van mijn voorbereiding voor de marathon van Amsterdam. Dit komt allemaal doordat ik nu een goede structuur heb in mijn trainingen. Per blok van vier weken ontvang ik een schema waarbij ik telkens naar een piek moment toe werk. Vervolgens een herstelweek heb en weer opbouw naar de volgende piek. Door deze afwisseling maak ik genoeg kilometers én pak ik voldoende rust tussendoor. Hoe lastig dat soms ook is, maar herstel is gewoon net zo belangrijk als het maken van de trainingskilometers.


Elke week heb ik vier van de volgende soorten trainingen op het programma staan: een herstelloop, een intervaltraining, een tempoloop, een climaxloop, een vlotte duurloop, een korte duurloop en een rustige duurloop. De variatie in de trainingen houd het leuk en afwisselend. Ik loop zelf al mijn trainingen op vaste momenten in de week: dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag. Dit geeft mij veel houvast en structuur. Ik weet precies waar ik aan toe ben en daar houd ik van. Ben je nieuwsgierig geworden hoe een van mijn trainingsweken eruit heeft gezien?


Hieronder geef ik jullie een inkijk in een van mijn trainingsweken:

Training 1: Herstelloop

- 6 kilometer op 5:20-5:30/km.

Training 2: Intervaltraining

- 2 kilometer warming-up en vervolgens 200m-300m-400m-500m-600m-600m-500m-400m-300m-200m met telkens 100m rust en eindigen met 1 kilometer cooling-down.

Training 3: Climaxloop

- 5 blokken van 10 minuten met als starttempo 5:30/km, ieder blok steeds 15 sec versnellen (5:30-5:15-5:00-4:45-4:30) met 5 minuten uitlopen.

Training 4: Rustige duurloop

- 130 minuten op tempo 5:30-5:40/km.


Als afsluiter sta ik nog even stil bij de gelopen 30 kilometer van vandaag. Het was een mooi gevecht met de elementen van de natuur. Ciara was brutaal, winderig en vooral iets waar je niet bij vandaan kon weglopen vandaag. Het was telkens weer een verrassing vanuit welke hoek Ciara zou blazen. In Schoorl zou ik eigenlijk de eerste echte test hebben, namelijk 30 kilometer lopen op mijn marathontempo. Gezien het weer was dit net iets te ambitieus voor vandaag en ben ik gewoon lekker gaan lopen. Achteraf zag ik dat ik toch een mooi blok van 10 kilometer op mijn marathontempo heb kunnen lopen! Al met al heb ik afgelopen week een heerlijke trainingsweek achter de rug, op naar een mooie nieuwe week 😊


Voor welk doel zijn jullie aan het trainen? Of ben je op dit moment nog even doelloos? 😉 Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!


Bart.1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page