top of page

Rotterdam Marathon 2020 afgelast, wat nu?

Mijn Road to Rotterdam 2020 is afgelopen. Net zoals vele andere voorjaarsmarathons is ook deze helaas uitgesteld door het Coronavirus. De laatste twee weken was ik mij al mentaal aan het voorbereiden op het feit dat dit bericht hoogstwaarschijnlijk zou gaan komen.


Afgelopen donderdag werd het volgende besluit genomen: 'De organisatie heeft besloten om de NN Marathon Rotterdam te verplaatsen naar een datum later in dit jaar als gevolg van de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus.' En dat is even slikken. De afgelopen maanden stond alles in het teken van het verpulveren van mijn PR op de marathonafstand. Alle trainingen gingen goed, ik voelde mij steeds fitter worden, ik had geen last van pijntjes. Ik wist dat ik hoe dan ook mijn PR kon gaan verbreken. Dit plan moet tijdelijk 'on hold', maar voor hoe lang precies? Bijna een week later is er nog niks bekend over een eventuele nieuwe datum. Hoogstwaarschijnlijk zal het dit najaar worden. Gelukkig heb ik zelf nog geen andere wedstrijden gepland voor het najaar. Ik wacht nu eerst de nieuwe datum af.


Hoe nu verder?

Dat is een vraag waar ik al vrij snel een antwoord op had voor de korte termijn. Dat is voor mij het volledig afronden van mijn huidige trainingsschema. Als ik ergens aan begin dan wil ik dat maar al te graag afmaken. Ik houd er niet van om half werk te leveren. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik perse mijn zwaarste trainingsweek met een goed gevoel wilde afronden. De verplichte weken met meer rust en herstel zijn ook geen overbodige luxe na de vele trainingskilometers van de afgelopen maanden. Wat voor schema ik daarna wil gaan oppakken is voor mij nog niet helemaal duidelijk. Een snelle 5km, 10km of een halve marathon? Op dit moment neig ik in ieder geval het meest richting een halve. Dat past ook mooi in de lijn van een marathon. Zodra ik die keuze heb gemaakt laat ik jullie dat uiteraard weten!


Hardlopen en het Coronavirus

Dat het hardlopen voor ons allemaal een vast onderdeel is geworden van ons leven is prachtig om te zien. Echter, brengt het ons nu ook allemaal in verlegenheid. De adviezen vanuit de overheid zijn duidelijk. Blijf binnen en zorg voor zo min mogelijk sociaal contact. Maar wat nou als je wél wilt hardlopen? Ik wil dat namelijk wel! Hier volgen een paar handige tips voor binnen en buiten:


1) Train alleen

Het samen doen van de hardlooptrainingen is altijd gezellig en fijn, alleen voor nu wordt dat afgeraden. Sla de sociale run over en ga alleen op pad.


2) Kies je route zorgvuldig

Welke route je gaat lopen is ook van groot belang. Kies er een uit waar je zeker van weet dat je (bijna) geen andere mensen tegen zal gaan komen. Mocht je nou wel andere mensen tegenkomen, zorg dan voor voldoende afstand. Als je in ieder geval deze twee dingen serieus neemt zal het vast goed komen. Al heb je dat natuurlijk nooit zelf in de hand wie of wat je onderweg tegenkomt.


3) Nu heb je écht tijd voor die Core-stability

Hoe je het ook went of keert, als het goed is breng je nu thuis meer tijd door. Een mooi moment om die fijne core-stability oefening weer eens te doen. Ik merk bij mijzelf dat ik het toch altijd lastig blijf vinden om hier een vaste routine van te maken. Vanaf deze week ga ik er in ieder geval (weer) mee beginnen. Doe je met mij mee? En heb je nog tips voor mij om het deze keer wel goed aan te pakken?


4) Vergeet niet je weerstand op peil te houden

Eigenlijk het belangrijkste is je weerstand, zorg dat je genoeg groente en fruit eet. Pak je rust na een training en slaap voldoende. Ik kreeg als laatste nog de tip van mijn hardlooptrainer om tijdens de intervaltraining iets meer gas terug te nemen en niet tot het maximale te gaan. Dit omdat de zware trainingen een grotere impact hebben op je lichaam en het herstel dan langer duurt. Tijdens dit herstelproces ben je vatbaarder voor eventuele virussen.


Kijk vooruit, doe voorzichtig en blijf positief! Geniet lekker van het buiten hardlopen of een krachttraining thuis. Houd je (uitgestelde) doel in je achterhoofd en blijf lekker trainen. Ik ga dat in ieder geval wel doen 😁. En voor iedereen die het land draaiende aan het houden is, bedankt!


Bart.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page