top of page

Uithoorns Mooiste | 26 januari 2020

Vandaag liep ik voor de verandering een korte wedstrijd van vijf kilometer. Ik had nog nooit eerder deelgenomen aan deze afstand. Deze wedstrijd is voor mij een goed moment om mijn voortgang te meten sinds ik ben begonnen met mijn intervaltrainingen. Mijn huidige personal best (PB) voor deze afstand staat op 21:21. Eigenlijk is dat niet mijn officiële PB aangezien ik deze tijd had gelopen tijdens de 1/4 Marathon van Rotterdam in 2019. Anyway, een mooi moment om vandaag die tijd eens flink aan te scherpen. Misschien zelfs een tijd onder de twintig minuten, of te wel een sub20? Wie weet!


's Ochtends ging de wekker al vroeg aangezien de start om 11:00 uur was. Het was een kort nachtje, we hadden namelijk een feestje de avond ervoor. Niet de meest ideale voorbereiden, maar soms kan het niet anders. De wekker gaat, ik snooze nog een paar keer en moet daarna in een rap tempo ontbijten, aankleden en in de auto springen om op tijd bij de start te zijn. Doordat ik iets te laat was vertrokken en het bij het sportpark super druk blijkt te zijn met auto's om te parkeren begin ik het aardig Spaans benauwd te krijgen. Gelukkig! Om 10:35 vind ik uiteindelijk een parkeerplek. Aangekomen bij de start haal ik snel mijn startnummer op, kleed mij om en doe nog een snelle warming-up. Dit werd de kortste warming-up ooit aangezien het al bijna 11:00 was.


Om zo min mogelijk tijdverlies in het begin te hebben probeerde ik zo ver mogelijk vooraan te staan tijdens de start. Dat ging aardig goed, ik stond uiteindelijk twee rijen achter de voorste rij. Een mooie startpositie. Pang! Om 11:00 precies klinkt het startschot en begint de strijd met het vasthouden van een hoog tempo tijdens deze vijf kilometer. De eerste kilometer gaat verrassend goed in 3:53/km. De tweede kilometer zakt het tempo iets in, maar met 4:01/km lig ik nog steeds op schema voor een sub20. Het parcours had aardig veel scherpe bochten, stoepje op en stoepje af en in kilometer drie een vervelende lus wat een echte tempo killer was. Mentaal was deze kilometer voor mij het zwaarst. Dat resulteerde dan ook in een gemiddeld tempo van 4:12 tijdens deze kilometer. Het enigste waar ik aan dacht, dit moet en kan sneller. Het is nog maar twee kilometer, even doorbijten en het zit er weer op! Met een vierde kilometer in 4:06 en een de vijfde in 4:04 kwam ik met een eindtijd van 20 minuten en 19 seconde over de finish. Helaas net geen sub20, maar wel een dikke verbetering van mijn oude PB! Dus ik ben super blij.


Na vandaag is een ding in ieder geval zeker: hier zit nog veel meer ruimte voor verbetering in. Na de Marathon van Rotterdam ga ik zeker een aantal trainingsblokken wijden aan het verbeteren van mijn tempohardheid. Voor nu is mijn eerste PB van 2020 alvast in de pocket, op naar de volgende 😉


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page