top of page

Van 2020 naar 2021

Bijgewerkt op: 7 jan. 2021

Het jaar 2020, was een bijzonder jaar. Het liep totaal anders dan verwacht, maar ondanks alles kijk ik toch met een goed gevoel terug op het afgelopen jaar. Graag neem ik je in vogelvlucht mee door het afgelopen jaar.

 

Januari

Januari begon uitermate positief met een heerlijk PR op de 5 km tijdens ‘Uithoorns Mooiste’. Ik liep daar een tijd van 20:19, waardoor ik ruim 2 minuten van mijn oude PR had afgehaald. Dat was een goed begin zeg! Wat voor moois zou ik de rest van het jaar kunnen presteren?


Februari

Februari was de eerste maand waarin een hardloopwedstrijd werd afgelast, nee niet door Corona, maar door een van de eerste stormen met een naam. De ‘Groet uit Schoorl’ wedstrijd ging niet door, het stormachtige weer gooide roet in het eten. Dit had voor mij de eerste lange afstand wedstrijd moeten worden in aanloop naar de Marathon van Rotterdam. Gelukkig stonden er nog genoeg andere wedstrijden op de planning.


Maart

Als alternatief voor de ‘Groet uit Schoorl’ had ik mij ingeschreven voor de 30 km tijdens de ‘Acht Kastelenloop’ in Vorden. Een mooie wedstrijd waarin ik als doel had om de laatste 5 km te versnellen. Iets wat mij tot op heden nog nooit was gelukt. Eigenlijk zakte ik elke wedstrijd tijdens de laatste kilometers door het ijs. Dit keer ging het anders, ik liep een steady 25 km in de pace groep om vervolgens zelf de laatste 5 km te versnellen. Uiteindelijk kwam ik in 2 uur 33 min over de finish. Met die tijd had ik mijn tweede PR van het jaar te pakken. De vorm die ik op dat moment had was perfect om te knallen tijdens de Marathon van Rotterdam.


April

Het hoge woord is er uit: ‘De Marathon van Rotterdam is afgelast’. Wat een domper was dat. Na ruim drie maanden hard en gericht getraind te hebben kwam dit hard aan. Op de een of andere manier dacht mijn lichaam ook direct ik stop er mee. Direct voelde ik verschillende pijntjes en een aantal fysio bezoeken waren onvermijdelijk. Gelukkig viel het mee. Na een goed volledig herstel, mocht ik weer langzaamaan de kilometers op gaan bouwen.

Mei

Deze maand stond in het teken om de snelheid verder op te gaan bouwen. Halverwege juni stond er namelijk een 10 km testloop op het programma om te kijken hoe ik er op dat moment voor zou staan.


Juni

Wat een perfecte testloop was het! Alles viel precies op de juiste plek, ik liep mijn 10 km testloop uiteindelijk in een tijd van 42 minuten en 13 seconde (dat is 4:12/km gemiddeld tempo). Met Patrick (@rooderunner) op de fiets mee als support werd dit een groot succes. Er was op dat moment nog geen duidelijkheid of de Marathon van Rotterdam in oktober doorgang zou gaan vinden. Als ik ergens niet goed tegen kan, is dat onzekerheid. Om dat weg te nemen had ik met mijzelf de afspraak gemaakt dat ik hoe dan ook die marathonafstand in oktober zou gaan lopen, al kon dat betekenen dat ik dit eventueel solo moest gaan doen.


Juli

Nog voordat er strengere maatregelen werden getroffen waren Anne en ik op een roadtrip gegaan naar Noord-Frankrijk. Wat was het fijn om er toch nog even tussenuit te zijn en dat vakantiegevoel te hebben. Ondertussen bleef ik lekker lopen, wetende dat ik in augustus echt zou beginnen aan het trainingsschema voor mij nieuwe marathonavontuur. Na deze heerlijke vakantie stond er één dag na aankomst in Nederland heel groot in onze agenda’s omcirkeld ‘Kitten ophalen!!!’ Het was Anne eindelijk gelukt (na ruim 3,5 jaar volhouden!), ze had mij overgehaald om samen een kitten te adopteren. Ik was zelf nooit echt een katten of honden persoon, maar nadat ik de kitten voor de allereerste keer in mijn handen had was ik opslag verliefd! Wat een dotje was het.


Augustus & September

Kilometers, meer kilometers en nog meer kilometers. De trainingen verliepen goed en het vertrouwen groeide met de dag dat ik deze eventuele solo marathon succesvol kon gaan volbrengen.


Oktober

De Marathon van Rotterdam werd uiteindelijk opnieuw uitgesteld. De Polderton was dus een feit. Op 24/10 liep ik mijn eigen solo marathon door de polder tussen Amstelveen en Uithoorn. Ik liep vijf keer hetzelfde rondje van ongeveer 8,5 km. Achteraf gezien was dit een slechte keus. Op het rechte stuk van ongeveer 3,5 km lang had ik elke ronde volle bak windtegen. Maar door alle steun onderweg en de supporters langs de kant heb ik mij telkens door die muur van wind heen weten te vechten. Uiteindelijk klokte ik een prachtige eindtijd van 3 uur 50 minuten en 6 seconde. Ruim 27 minuten sneller dan mijn eerste marathon in Amsterdam! Zo ontzettend blij en trots op deze prestatie!


November & December

Mentaal en fysiek is het belangrijk om goed je rust te pakken na het lopen van een marathon. Zorgen dat je volledig herstelt staat dan op plek één. De keerzijde van die medaille is dat je ook terecht kan komen in een after-marathon-dip. Achteraf gezien had ik die te pakken. Als je zo lang traint voor één doel, je die wedstrijd uiteindelijk loopt en het doel succesvol afsluit, voelt het vervolgens ‘leeg’. Ondanks dat ik trots en blij was met mijn prestatie, miste ik de motivatie om weer gericht te gaan trainen. Op het werk was ik ook nog eens door mijn rug gegaan en daar bleef ik ook maar een beetje mee aanmodderen. Op een gegeven moment was ik dan toch maar naar de fysio gegaan. Al snel kon ik mijn rug weer rechten en aan de slag om het hardlopen weer verder op te pakken.


"Soms heb je één specifieke motivator nodig, om weer aan de slag te gaan."

Voor mij kwam deze in de vorm een startbewijs voor de Marathon van Berlijn! Zo ontzettend gaaf, ik mag gewoon starten op een van de zes World Marathon Majors. Dé perfecte stok achter de deur om te knallen in 2021! Zoals vele van jullie weten heb ik het afgelopen jaar op een fijne manier samengewerkt met Runnercoach Pierre als hardlooptrainer, dit heeft mij veel stabiliteit en continuïteit gebracht in mijn hardloopschema’s. Nogmaals dank daarvoor Pierre! Ik miste alleen de meer persoonlijke begeleiding ‘on the job’, helaas door fysieke afstand tussen Pierre en mij zou dat niet mogelijk zijn. Na lang wikken en wegen heb ik dan ook besloten om opzoek te gaan naar een hardlooptrainer dichter bij mij in de buurt. Deze trainer heb ik uiteindelijk gevonden in de persoon Johan van ‘Train met Johan’. Per 1 januari heb ik mij aangesloten bij zijn trainingsgroep en samen gaan wij mooie prestaties neerzetten in 2021.


2020 was een jaar met ups en downs, maar eigenlijk voor mij meer ups dan downs. Hoe dan ook, ik heb ontzettend veel zin in het nieuwe jaar. Hopelijk kunnen wij dan eindelijk weer eens met z’n allen aan de start staan van een hardloopevenement *fingers crossed*!


Groetjes Bart.


PS. Hieronder staan nog wat facts over mijn hardloopjaar 2020:


Afstand: 1.886,8 km (1.386,9 km in 2019)

Tijd: 165u 34m (122u 48m in 2019)

Hardloopsessies: 211 (166 in 2019)


Wil je up-to-date blijven over mijn hardloopvoortgang in het nieuwe jaar? Volg mij dan op STRAVA. Klik hier om naar de website van STRAVA te gaan.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page