top of page

Gaasperplascross | 12 januari 2020

Bijgewerkt op: 18 jan. 2020

Spannend! Mijn allereerste cross. Eigenlijk heb ik de afgelopen 1,5 jaar alleen maar op de weg getraind en enkel wegwedstrijden gelopen. Met dat in mijn achterhoofd begon ik steeds meer te twijfelen over schillende dingen:


'Heb ik wel wel de juiste schoenen?' - nee, eigenlijk niet.

'Heb ik ooit een cross/trail training gedaan?' - nee, dat al helemaal niet.


Zo kon ik nog veel meer twijfels bedenken. Maar de twijfel die ik in ieder geval wél weg kon nemen was het aanschaffen van trailschoenen. Erg vervelend, haha. Ik ging snel naar de ASICS winkel in Hoofddorp en daar heb ik een mooi paar trailschoenen uitgetest en gekocht. Fijn! In ieder geval één zorg minder. Althans dat dacht ik, ik heb deze schoenen helemaal nog niet ingelopen.


Op de dag van de cross was het winderig. Alle deelnemers die in Egmond liepen hebben dat aan de lijve ondervonden. Alle deelnemers aan de Gaasperplascross ook, maar wel in mindere mate. Mijn vriendin was zo aardig om mij te brengen naar de start en de kou te trotseren tijdens mijn loop van 8,4 kilometer. Vlak voor de start kwamen mijn ouders als verrassing ook nog even langs, gezellig! Ruim op tijd had ik mijn startnummer opgehaald en wat een prachtig startnummer '777'. Daar kan ik echt heel blij van worden!


Ondertussen schoot de tijd al aardig op en doe ik nog snel een korte warming-up met wat rek,- en strekoefeningen. Pang! Het startschot klinkt en het tempo is gelijk moordend snel, 3:45/km en dat door het mulle zand. Gelukkig had ik van te voren wat tips van jullie ontvangen over hoe ik een cross wedstrijd moet aanpakken. Zorg dat je vooral een goede positie hebt in de start en houd deze vast. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan op dit tempo. Halverwege de eerste kilometer laat ik het tempo iets zakken anders ga ik de finish niet eens halen. Op dat moment loop ik op een mooie achtste positie. Eigenlijk heb ik deze positie bijna de hele wedstrijd weten vast te houden op een plek na. Rond de vierde kilometer werk ik ingehaald door een mede-loper en zakte ik naar plek negen. Het was wel even wennen, ik liep door de modder, stampte vol in plassen die het hele pad bedekten, verschillende gladde heuvels op en af en boomstammen die de weg versperden. Gedurende de hele race weet ik een stabiel tempo vast te houden van ongeveer 4:35-4:40/km. 8,4 kilometer later gaan mijn armen in de lucht en kom ik breed grijnzend over de finish, supporters bedankt!0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page