top of page

Wat ik doe als ik niet kan hardlopen

Bijgewerkt op: 6 apr. 2020

Zondag 5 april 2020, een dag die al ruim een half jaar lang omcirkeld in mijn agenda heeft gestaan. Wat had ik mij deze dag anders voorgesteld. De teleurstelling van het niet doorgaan van de marathon heb ik inmiddels verwerkt. Echter, het helemaal niet kunnen lopen door een mogelijke blessures is weer totaal iets anders. En als je niet kan hardlopen, wat doe je dan met al die ‘vrije’ tijd? Ik neem je mee in een weekje quarantaine met 5km hardlopen met leuke tips & tricks om een nieuwe week door te komen.

 

EEN BLESSURE?

Dit begon allemaal een week geleden. Na het lopen van mijn duurloop op de zondag voelde ik iets vervelends ter hoogte van mijn linker scheenbeen. Ik heb sinds ik ben begonnen met hardlopen nooit last gehad van een blessure. Maar uit voorzorg had ik besloten om een extra rustdag te nemen. Pas op woensdag had ik mijn hardloopschoenen weer aangetrokken. Ik ging de deur uit voor een korte 5km om te kijken hoe dat zou gaan. Direct na het hardlopen voelde ik dat ‘iets’ weer terugkomen in mijn linker scheenbeen. Een ding is zeker, dat is niet best. Rust houden is voor nu het meest slimme wat ik kan doen, hoe vervelend en moeilijk dat ook is. Om het nog net extra lastig te maken hebben we nu ook nog eens prachtig hardloopweer. Maar om in het kader van #staypositive te blijven; dit is hét moment om goed mijn rust te pakken en volledig te herstellen.

Wat te doen met alle ‘vrije’ tijd tijdens deze periode? Dat begint voor mij met werken, dat gaat gewoon door want thuiswerken is geen optie als supermarktmanager.


WERK

Voor iedereen die mij volgt op STRAVA (je kan mij vinden op STRAVA als: Bart Weber) is het duidelijk dat ik nog ‘gewoon’ naar mijn werk ga op de fiets. Normaal gesproken werk ik vijf dagen in de week, maar voor de aankomende weken heb ik besloten om daar vier dagen van te maken. Ik had namelijk een weekje vrij gepland in verband met de marathon, maar heb dat omgezet naar elke week één dag vrij. En dat is eigenlijk ook wel fijn, lekker lang weekend de aankomende tijd 😊! De andere kant van het verhaal is wel dat er een derde dag is bijgekomen die volgemaakt moet worden met leuke thuis activiteiten. Ik ben benieuwd of mij dat gaat lukken 😉.

Gelukkig zijn er nog andere manieren om in beweging te blijven als je even niet kan hardlopen.


KRACHTTRAININGEN & YOGA

Dat mijn been even niet mee wilt werken tijdens het hardlopen wil niet zeggen dat ik nu stil blijf zitten. Ik probeer juist nu extra te letten op het trainen van de andere spiergroepen zoals mijn core, armen, schouders en rug. Mede dankzij Crissy (@runwithcriss) heb ik nu een goede core routine, thanks! Yoga heeft altijd al hoog op mijn lijstje gestaan om dit te gaan doen. Deze week heb ik twee keer een sessie van 20 minuten gedaan en dat beviel heel goed. Ik merk nu al verbetering in mijn flexibiliteit. Helaas moet dit nu even on-hold in verband met mijn been. Ik wil dat niet onnodig belasten met oefeningen.

Maar om nou de hele dag te sporten is ook weer overdreven. Wat voor leuks is er nog meer om te doen?


PUZZELEN & LEGO

Wat ik echt leuk vind om te zien is de hoeveelheid creatieve ideeën op Instagram om lekker bezig te blijven gedurende deze quarantaine. Ik kwam vooral veel puzzels tegen, wat een leuk idee! Gelukkig hadden wij nog een aantal puzzels in de kast liggen. We schieten al aardig op met onze replica van het ‘Meisje met de Parel’ van Vermeer. Met de dag krijg je meer waardering voor dit schilderij, het is echt prachtig. Waarschijnlijk vroeg je bij het lezen van ‘LEGO’ al af, ‘LEGO?’ Ja, LEGO! Als kleine jongen speelde ik ontzettend veel met LEGO en hoe leuk is het om dat nu naar een next level te brengen? Er bestaat dus blijkbaar LEGO Creator Expert voor 16+ met duizenden stukjes. Als dat niet zorgt voor een goed tijdverdrijf dan weet ik dat ook niet meer 😉.


Na het sporten, puzzelen en LEGO is het ook van belang om lekker te eten & te drinken.


ETEN & DRINKEN

Ik merk aan mijzelf dat ik nu veel meer tijd steek in het maken van lekker eten. Een leuke én lekkere afleiding. Twee van mijn favorieten zal ik met jullie delen. De eerste is een lekker belegd broodje. Neem een lekker broodje naar keuze, beleg het met: hüttenkäse, verse groene pesto (het liefst zelfgemaakt), avocado en cherry tomaatjes. Puur genieten. Uiteraard kan je zelf extra variëren in het beleg. De tweede is een simpele maar heerlijke caesar salade, maak het extra smaakvol door de kip, dressing en spek zelf te bereiden/maken. Maar waar ik het meest blij van word op dit moment is mijn opnieuw hervonden liefde voor de keukenmachine die alles kan. Van het mixen van beslag, het maken van smoothies en tot het maken van sap met de slowjuicer. Dit weekend is de keukenmachine vooral gebruikt door mijn vriendin voor het maken van een heerlijke carrot cake.

En na het eten is het tijd om lekker te relaxen met Netflix of een leuk spelletje.


NETFLIX & SPELLETJES

Ik hoef niemand te vertellen hoe fijn het is dat we in een tijd leven met zo ontzettend veel verschillende streaming diensten. Voor diegene die Netflix hebben uitgespeeld, Amazon Prime is ook een goede aanrader! Gelukkig is dit weekend het nieuwe seizoen van La Casa de Papel uitgekomen en heb ik voor een dag of twee weer een nieuwe afleiding 😉. Verder hebben wij een hele kast vol met verschillende spellen en nog steeds een aantal die wij nog nooit hebben gespeeld. Ja ik weet het, dat kan eigenlijk écht niet, maar het uitzoeken van een nieuw spel is soms zo tijdrovend. Het excuus van ‘ik heb geen tijd’ gaat sowieso nu niet op. Tips: probeer eens het bordspel Carcassonne of dobbelspel Qwixx uit. Leuke spelletjes die je ook met z’n tweeën kan spelen.


Als afsluiter van de week was het dan eindelijk tijd voor dat ene klusproject waarvan je altijd zegt: ‘Dat komt wel.’


KLUSSEN

Herken je dat ook? Dat je een klusproject in gedachten hebt, maar dat je dat vervolgens weken soms wel maanden lang voor je uit blijft schuiven? Ik ken dat in ieder geval wel! Het zelf bedenken en in elkaar zetten van een op maat gemaakt schoenenkastje is er een van. Hup naar de meest afgelegen Gamma die ik kende. Daar kon ik gelukkig in een keer doorlopen en was het compleet uitgestorven. Hierdoor kon ik in ieder geval goed de 1,5m afstand bewaren. Eenmaal thuis was deze klus zo geklaard. Wat geeft dat dan een goed gevoel als je uiteindelijk zo een klus kan afstrepen.

Ook al baal ik dat ik niet kan hardlopen. Ik kan niet wachten totdat ik weer naar buiten kan om de benen te strekken, maar het rustige en relaxte quarantaine leventje op deze manier is ook niet verkeerd. Zo krijg je nog eens een klus geklaard 😉. Hoe kom jij deze weken door? Ik ben daar heel benieuwd naar!


Bart.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page